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To: CCS Plan Approval Center, surveyors and auditors, all relevant shipyards,
designers and shipping companies

Notice on the implementation of MSC.1/Circ.1388 -
Unified Interpretation of Chapter 12 of the International Code for
Fire Safety Systems

1 The Maritime Safety Committee’s 88th session of International Maritime Organization
adopted the unified interpretation of the provision of chapter of the FSS Code Chapter
12.2.2.1.3 regarding the suction heads of fixed emergency fire pumps as MSC.1/Circ.
1388, of which the main content is “ the emergency fire pump suction should be
submerged at the waterlines corresponding to the level of 2/3 immersion of the
propeller at even keel and the arrival ballast condition without cargo and with 10%
stores/fuel remaining”. MSC.1/Circ. 1388 indicates that this interpretation is applied to
ships constructed on or after 1 January 2012 (refers to the Attachment 1 - MSC.1/Circ.
1388).

2 International Association of Classification Societies (IACS) adopted Ul SC 178(rev.1)
in accordance with the prescription MSC.1/Circ.1388 for ships contracted for
construction on or after 1 January 2012. IACS considered that it would be difficult for
ships to comply with the requirement of Ul SC 178(rev.1) by increasing emergency
fire pump lift, and the only way to solve it would be to change the location of the
emergency fire pump to ensure the pump could work on shallower draft condition,
which is expected to bring a large impact to ship designing, especially to engine room
arrangement. Therefore, IACS adopted the efficient date of ship’s contract for
construction. (refers to the Attachment 2 - Ul SC 178(rev.1)).

3 Among the Administrations of flag States which have granted CCS with
authorizations (including the authorizations for each individual ship) to implement
statutory surveys and certifications, the flag States with specific requirements for the
implementation of MSC.1/Circ. 1388 are summarized as follows:

- Marshall Islands

The unified interpretation of MSC.1/Circ.1388, when applying relevant provisions
of chapter 12 of the FSS Code, to be applied for ships constructed on or after 1
January 2012 and were contracted after 10 December 2010 (the issued date of
MSC/Circ.1388). However, exemptions may be considered by the Marshall Islands
Administrator provided that the RO considers the design/equipment changes are
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such that a contract would need to be renegotiated. For each such instance, the RO
should provide a recommendation to the Administrator as to how the relevant
requirements of the SOLAS Convention and the FSS Code are adequately met.

- Cyprus/Hong Kong, China/Malta/Singapore

The unified interpretation of MSC.1/Circ.1388, when applying relevant provisions
of chapter 12 of the FSS Code, to be applied for ships constructed on or after 1
January 2012.

4 For ships registered in other flag States which are not mentioned in this Circular but
have granted CCS with authorization to implement statutory surveys, the statutory
survey can be carried out in the light of IACS Ul SC 178(rev.1) provided that CCS
apply to the administrators for approval on the basis of case by case.

5 Upon receiving new requirements for the implementation of MSC.1/Circ. 1388 and/or
IACS Ul SC 178(rev.1) from flag states, this Circular will be revised and reissued in
time.

Hereby notify the above.

Attachment: 1. MSC.1/Circ.1388
2. IACS Ul SC 178(rev.1)

This Circular is published on CCS website (www.ccs.org.cn) and is to be forwarded by CCS
branches to relevant shipyards, designers and shipping companies in relevance to their
business area.

Please contact Classed Ship in Service Dept. of the Headquarters in case of any
unclarity during the implementation of this Circular.
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Ref. T4/4.01 MSC.1/Circ.1388
10 December 2010

UNIFIED INTERPRETATION OF CHAPTER 12 OF THE INTERNATIONAL CODE
FOR FIRE SAFETY SYSTEMS

1 The Maritime Safety Committee, at its eighty-eighth session (24 November
to 3 December 2010), with a view to providing more specific guidance for application of the
relevant requirements of the International Code for Fire Safety Systems (FSS Code), approved
the unified interpretation of chapter 12 of the FSS Code, as set out in the annex, prepared by the
Sub-Committee on Fire Protection, at its fifty-fourth session.

2 Member Governments are invited to use the annexed unified interpretation as guidance
when applying relevant provisions of chapter 12 of the FSS Code for ships constructed on or
after 1 January 2012 and to bring the unified interpretation to the attention of all parties
concerned.

*kk
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Annex, page 1

ANNEX

UNIFIED INTERPRETATION OF CHAPTER 12 OF THE INTERNATIONAL CODE
FOR FIRE SAFETY SYSTEMS (FSS CODE)

Chapter 12, paragraph 2.2.1.3 — Emergency fire pumps in cargo ships

1 It should be documented that chapter 12, paragraph 2.2.1.3, of the Code is satisfied
and the suction inlet is fully submerged under all conditions given in this unified interpretation.

1.1 Operational seagoing condition for which roll, pitch and heave should be taken into
account.

The lightest seagoing condition should be considered, which is defined as the ballast condition
which gives shallowest draught at the position of the sea chest and emergency fire pump as
given in the approved stability booklet (or preliminary stability calculation for new building). The
following table should be applied for the calculation of roll, pitch and heave. The heave
combined pitch and heave combined roll are taken into account separately.

1.1.1  Heave combined pitch in head sea

L, m 75 and | 100 | 125 |150 |175 |200 |225 |250 | 300 350 and
below above

¢, deg | 4.5 4 3.2 2.7 2.3 2.1 1.8 1.7 1.6 1.5

H, m 0.73 0.8 |0.87 |093 |098 |1.03 |1.07 |1.11 |1.19 1.25

Note: Values at the intermediate length of ships are to be obtained by linear interpolation.

where:

L: length of the ship, in metres, as defined in the International Convention on
Load Lines in force, or length between perpendiculars at the ballast draught,
whichever is greater

o: pitch angle? as defined in figure 1

H: heave amplitude as defined in figure 1.

1.1.2 Heave combined roll in beam sea
Heave combined roll angle® should be taken as:
A ships with bilge keels: 11°; and

2 ships without bilge keels: 13°.

The heave combined pitch is taken into account as in figure 1.
Angle is to be measured from still waterline and downwards.
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DRAFT

»-
Aft end 0.2 0.7 Forward

of L end of L
Distance from the aft end of L in terms of L

Figure 1 — Waterline for which heave combined pitch is taken into account

1.2 The emergency fire pump suction should be submerged at the waterlines corresponding
to the two following conditions:

A a static waterline drawn through the level of 2/3 immersion of the propeller at
even keel (for pod or thruster driven ship, special consideration should be
given); and

2 the ship in the arrival ballast condition, as per the approved trim and stability

booklet, without cargo and with 10% stores and fuel remaining.
For either condition, roll, pitch and heave need not be applied.

1.3 A ship operating solely in sheltered water issued with SOLAS Certificates should
be subject to compliance with the still water submergence requirements set out in
paragraph 1.2.1 above.

2 In all cases the net positive suction head (NPSH) available for the pump should be
greater than the NPSH required.

3 Upon completion of the emergency fire pump installation, a performance test confirming
the pump's capacity required in the FSS Code, chapter 12, paragraph 2.2.1.1, should be carried
out and, if the emergency fire pump is the main supply of water for any fixed fire-extinguishing
system provided to protect the space where the main fire pumps are located, the pump should
have the capacity for this system. As far as practicable, the test should be carried out at the
draught corresponding to the lightest seagoing condition.
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Emergency Fire Pumps in Cargo Ships
(FSS Code, Ch. 12, 2.2.1.3)

FSS Code, Chapter 12, paragraph 2.2.1.3 Suction heads

The total suction head and the net positive suction head of the pump shall be determined
having due regard to the requirements of the Convention and this chapter on the pump
capacity and on the hydrant pressure under all conditions of list, trim, roll and pitch likely to be
encountered in service. The ballast condition of a ship on entering or leaving a dry dock need
not be considered a service condition.

Interpretation

1. It shall be documented that the suction inlet is fully submerged under “all conditions of
list, trim, roll and pitch likely to be encountered in service” as given below.

1.1 Operational seagoing condition for which roll, pitch and heave shall be applied is as
follows:

The lightest seagoing condition shall be considered, which is defined as the ballast condition
which gives the shallowest draught at the position of the sea chest and emergency fire pump
as given in the approved stability booklet (or preliminary stability calculation for new building).
The following table shall be applied for the calculation of roll, pitch and heave. The heave
combined pitch and heave combined roll are taken into account separately.

Note:

1. This Ul is to be uniformly implemented by IACS Members and Associates from
1 January 2004.

2.  Rev.1 to the interpretation is applicable to members for ships contracted for
construction on or after 1 January 2012.

3.  The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement
(PR) No.29.
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1.1.1 Heave combined pitch" in head sea

L 75 100 | 125 | 150 |175 | 200 |225 |250 |300 |350

(m) and and
below above

0] 4.5 4 3.2 2.7 2.3 2.1 1.8 1.7 1.6 1.5

(deg)

H 0.73 0.8 0.87 {093 {098 |1.03 [1.07 |111 | 119 | 1.25

(m)

Note: Values at the intermediate length of ships are to be obtained by linear interpolation.
Where:
L: length of the ship, in meters, as defined in the International Convention on Load
Lines in force, or length between perpendiculars at the ballast draught, whichever
is greater
@: pitch angle? as defined in figure 1
H: heave amplitude as defined in figure 1
1.1.2 Heave combined roll in beam sea
Heave combined roll angle® shall be taken as:

.1 ships with bilge keels: 11°; and

.2 ships without bilge keels: 13°

DRAFT

Aft end 0.2 0.7 Forward

of L end of L
Distance from the aft end of L In terms of L

Figure 1 — Waterline for which heave combined pitch is taken into account

" The heave combined pitch is taken into account as in figure 1.
2 Angle is to be measured from still waterline and downwards.
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1.2 The emergency fire pump suction shall be submerged at the waterlines corresponding
to the two following conditions:

.1 a static waterline drawn through the level of 2/3 immersion of the propeller at even
keel (for pod or thruster driven ship, special consideration should be given); and

.2 the ship in the arrival ballast condition, as per the approved trim and stability booklet,
without cargo and with 10% stores and fuel remaining.

For either condition, roll, pitch and heave need not be applied.

1.3 A ship operating solely in sheltered water issued with SOLAS Certificates shall be
subject to compliance with the still water submergence requirements set out in paragraph
1.2.1 above.

2. In all cases the net positive suction head (NPSH) available for the pump shall be
greater than the NPSH required.

3. Upon completion of the emergency fire pump installation, a performance test confirming
the pump’s capacity required in the FSS Code, chapter 12, paragraph 2.2.1.1, shall be
carried out and, if the emergency fire pump is the main supply of water for any fixed fire-
extinguishing system provided to protect the spaces where the main fire pumps are located,
the pump shall have the capacity for this system. As far as practicable, the test shall be
carried out at the draught corresponding to the lightest seagoing condition.

End of
Document
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