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Suction and discharge piping of emergency fire
pumps, which are run through the machinery
space
(SOLAS II-2/10.2.1.4.1)

Regulation

SOLAS Ch. II-2 Reg. 10.2.1.4.1

The emergency fire pump, its seawater inlet, and suction and delivery pipes and isolating
valves shall be located outside the machinery space. If this arrangement cannot be made, the
sea-chest may be fitted in the machinery space if the valve is remotely controlled from a
position in the same compartment as the emergency fire pump and the suction pipe is as
short as practicable. Short lengths of suction or discharge piping may penetrate the
machinery space, provided they are enclosed in a substantial steel casing, or are insulated to
“A-60” class standards. The pipes shall have substantial wall thickness, but in no case less
than 11 mm, and shall be welded except for the flanged connection to the sea inlet valve.

Interpretation

.1 “the valve” in second sentence means “sea inlet valve”;

.2 in cases where suction or discharge piping penetrating machinery spaces are enclosed in
a substantial steel casing, or are insulated to “A-60” class standards, it is not necessary to
enclose or insulate “distance pieces”, “sea inlet valves” and “sea-chests”. For this purpose,
the discharge piping means piping between the emergency fire pump and the isolating valve;

.3 the method for insulating pipes to ““A-60” class standards” is that they are to be
covered/protected in a practical manner by insulation material which is approved as a part of
“A-60” class divisions in accordance with the FTP Code; and

.4 where the sea inlet valve is in the machinery space, the valve should not be a fail-close
type. Where the sea inlet valve is in the machinery space and is not a fail-open type,
measures should be taken so that the valve can be opened in the event of fire, e.g. control
piping, actuating devices and/or electric cables with fire resistant protection equivalent to “A-
60” class standards.

.5 In cases where main fire pumps are provided in compartments outside machinery spaces
and where the emergency fire pump suction or discharge piping penetrates such
compartments, the above interpretation is to be applied to the piping.

Notes:

1. This Unified Interpretation is to be applied by IACS Societies on ships contracted for construction on or
after 1 July 2012.

2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the vessel is signed
between the prospective owner and the shipbuilder. For further details regarding the date of “contract for
construction”, refer to IACS Procedural Requirement (PR) No. 29.
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